Singaporen matkalta tarttui mukaan muutakin kuin duriohilloa ja sikainfluenssa. Satuin tekemään parikin reissua paikalliselle kauppakamarille, jossa myytiin kaikenlaisia armeijatuotteita ja eihän sieltä selvitty ilman ihka aitoa Singaporen armeijan SAF:n vanhempaa tetsarimallia. Koska Kaukoaasian varusteet ovat Eurooppalaisessa airsoft-skenessä erittäin harvinaisia, katsoin parhaaksi kirjoittaa asiasta jotain.
Singapore on piskuinen saarivaltio Malesian kyljessä Kaakkois-Aasiassa. Sen pinta-ala on Helsingin luokkaa ja asukkaita noin saman verran kuin koko Suomessa. Tämä pieni pläntti on yksi Aasian vauraimpia valtioita ja erittäin länsimaistunut, joten sen armeija on myös sangen hyvin varustettu. Kuten SA:kin, on SAF (Singapore Armed Forces) siirtynyt hiljattain uudenlaiseen pikselikuvioiseen varustukseen (joka muistuttaa yllättävän paljon suomalaista M/05:ttä) ja tässä mukana vaihdettiin myös tetsarit uudempiin malleihin - täten vanhoja tetsareita on ilmestynyt markkinoille runsain määrin. Tämä vanha malli ei itse asiassa ole niinkään vanha kuin luulisi - se on hyvin moderni MOLLE-yhteensopiva modulaarinen taisteluliivi ja erittäin pidetty SAF:n varusmiesten keskuudessa (monet pitävät sitä parempana kuin uutta mallia). Singaporelaisittain tätä tetsaria kutsutaan nimellä LBV ja sen valmistajana on paikallinen erikoisvarustefirma Force 21, jonka tuotteita on myös monen länsimaan käytössä.
Keveys on ensimmäinen asia, joka LBV:stä käy ilmi. Singaporen ilmasto on erittäin kuuma ja kostea, joten tehokas ilmanvaihto on ollut liivin suunnittelussa yksi iso prioriteetti. Täten liivi on lähes kauttaaltaan verkkomateriaalia. LBV on modulaarin järjestelmä ja käyttää MOLLE-yhteensopivia lenkkejä, joita löytyy lähes joka puolelta liiviä selkäpaneeli mukaanlukien. Taskut eivät kuitenkaan käytä erillisiä klipsejä, vaan niihin on ommeltu pitkulaiset kangasnauhat jotka ovat päästään ommeltu kaksinkerroin ja kovetettu. Nämä nauhat pujotetaan kuten MOLLE-kiinnikkeetkin, lopuksi taitetaan ympäri ja työnnetään kaksinkertainen päätyosa takaisin edellisen kiinnityslenkin alle. Force 21:n lisäksi SAF:lle taskuja valmistaa pari muutakin firmaa, jotka sen sijaan pitävät nepparipohjaisesta ratkaisusta. Itse kuitenkin ihastuin tähän nauhajärjestelmään sillä sen hajoaminen on paljon epätodennäköisempää kuin nepparien eikä se löysty käytössä. Liivin mukana tuleva taskukokoonpano riippuu siitä mistä systeemin ostaa - itse sain 125e hintaan liivin lisäksi kolme SAR 21-kiväärin ammustaskua, kaksi monilokeroista kranaattitaskua, yhden kenttäpullotaskun, kiikaritähtäimelle tarkoitetun taskun sekä buttpack-tyylisen ison yleistaskun. Taskutyyppejä näiden lisäksi on ainakin pieni yleistavaratasku ja Ultimax-konekiväärin vyölaukkutasku, ja luonnollisesti liivi kelpuuttaa kaiken muunkin MOLLE-systeemiin suunnitellun tavaran. Taskut itse ovat suorastaan naurettavan halpoja - sillä missä 40e hintaan Suomessa voi saada yhden tai kaksi MOLLE-lipastaskua, sain Singaporesta hankittua samaan hintaan kaksi lipastaskua, kenttäpullotaskun, pienen yleistavarataskun, kypärän naamioverkon ja tuntolaatat, joihin kuului kaiverrus henkilötunnukselle, veriryhmälle ja uskonnolle.
Singaporen nykyinen rynnäkkökivääri SAR 21 käyttää 5.56*45mm NATO-standardin patruunaa ja siten sen lippaatkin ovat mitoiltaan STANAG-kokoa. LBV:n lipastaskut on suunniteltu siten pääosin tälle standardille mutta ovat erittäin monikäyttöisiä. STANAG-lippaita ne syövät kolme, MP5-lippaita neljä ja G3-lippaita kaksi. Taskut sulkeutuvat velcrolla ja niissä on erilliset sivutaskut ilmeisesti puhdistustarpeille. Kranaattitaskuja on kahta eri mallia, kaksilokeroinen ilmeisesti 40mm kranaateille ja kolmilokeroinen sivuttain kiinnittyvä käsikranaateille. Kranaattitaskut sulkeutuvat sekä velcrolla että nepparilla. Kenttäpullotasku sulkeutuu Fastex-klipsillä, minkä lisäksi siinä on nauhakiristeinen huppu. Taskun läpän voi taittaa taskun sisälle ja käyttää pelkästään klipsiin kiinnittyviä nauhoja, joiden välistä pullon kaula ja korkki mahtuvat pistämään. Mukana tuleva buttpack on mitoiltaan noin Brittiläistä PLCE-kaasunaamarilaukkua vastaava ja kiinnittyy alempaan selkäpaneeliin neljällä remmillä.
Liivi kiinnittyy edestä kolmella fastex-klipsillä ja sen säädöt tehdään selkäpaneelista käsin. Ylempi selkäpaneeli sisältää liivin pituussäädöt, joihin pääsee käsiksi avaamalla paneelin velcro-läpät. Tällöin alta paljastuu tila, joka pitää sisällään pituussäätönauhat ja myös lokeron juomarakkoa varten. Säädöt on toteutettu omaperäisesti, ellei suorastaan nerokkaasti pujottamalla taskujen kiinnitysremmejä vastaavia lätkiä säätöremmien lenkeistä läpi. Systeemi on varsin helppo käyttää ja pomminvarma: säätöjen muuttuminen itsekseen vaatisi kankaan tai ompeleiden repeämisen. Vastapainona on hienosäädön puute mutta itse sain liivin täysin sopivaksi ilman kummoisia ongelmia.
Tulikasteen uutuudenkarhea liivi sai Kangasniemellä ja valittamisen aihetta ei löytynyt sitten mistään. Se on erittäin mukava päällä, näyttää hyvältä ja lipastaskut ovat yksi parhaimmista mitä ikinä on tullut vastaan. Lisäksi se on täyttä issuetavaraa ja tehty kestämään - tämä yhdistettynä halpaan hintaan tekee siitä yhden parhaista hankinnoista mitä airsoftaaja voi kantolaitteen valinnassa. Ehdottoman suositeltava jos kohdalle sattuu.